Honnan tudhatom, hogy melyik pártnak hihetek?

2018/02/10. - írta: szofter

Kérlek, hagyd abba a nevetést, komoly a kérdésem. És azt hiszem, találtam is egy indikátort, amely, ha teljesen pontos képet nem ad is, azért sokat elmond.

2017 októberében Gulyás Márton politikai aktivista a Közös Ország Mozgalom nevében hírül adta, hogy olyat tudott csinálni, amit addig senki: egy ügyben (a választási rendszer reformjának ügyében) közös platformra hozta a Jobbik kivételével az ellenzéki pártokat, összesen 8 pártot. A javaslat lényege, hogy az egyéni képviselők rendszerének megtartása mellett arányossá tennék a választási rendszert, független bizottságra bíznák a választókerületek meghatározását és új alapokra helyeznék a pártfinanszírozást. Hogy mindezt mennyire gondolják komolyan, azt csak akkor tudhatnánk meg, ha áprilisban kétharmados többséggel nyerne az ellenzék (oké, most szabad nevetni), és meglátnánk, hogy beterjesztik és megszavazzák-e így ezt a javaslatot, ahogy a Közös Ország Mozgalom színe előtt ígéretet tettek rá.

Van azonban néhány egyéb apróság is ebben a javaslatban; ezek közül e blogposzt céljára a női kvótát emelném ki. Mégpedig azért, mert ezen már a választás előtt is letesztelhetjük, mennyire szavahihetők az aláírók. A nyilatkozat szerint az elképzelt választási rendszerben a pártlistákon nem szerepelhet egymás utáni helyeken 3 azonos nemű jelölt. Habár ez jelenleg nem kötelező, hitelesség szempontjából mégis kikezdhető, ha egy párt ezt elfogadja, aztán mégsem alkalmazza, amíg nem kötelező. 

Disclaimer: nem vagyok barátja sem a női kvótának, sem bármilyen más alulreprezentált társadalmi csoport kvótákkal való "támogatásának"; úgy vélem, erősen kikezdheti egy politikus (vagy egy cégvezető) legitimitását és önbecsülését, ha akár csak a gyanúja felmerül annak, hogy csak azért került oda, ahol van, mert nő. Ugyanakkor tény, hogy a Közös Ország Mozgalom javaslatát támogató pártok a női kvótával együtt írták alá a nyilatkozatot, így feltételezhető, hogy ők az ő értékrendjükbe illeszkedőnek tartják azt.

Na szóval nézzük azokat a listákat! Az aláíró pártok a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a MoMa, a Momentum, az MSZP és a PM. Közülük a Liberálisok, az MSZP és a PM közösen állítanak listát; a MoMa még nem hozta nyilvánosságra a listáját. Így jelenleg a DK, az Együtt, az LMP, a Momentum és az MSZP-PM listáján lehet ellenőrizni a kvótát.

DK: nem pipa

A DK listájának első 30 szereplője között (ennyit tettek közzé, és ennél többen úgysem rúgnak labdába) mindössze a 3. helyig sikerült tartani a férfi-férfi-nő váltogatást: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes után zsinórban kilenc(!) férfi következik, és a szinte esélytelen 20-30. helyekre betolt nőkkel együtt is mindössze 7 nő van az első 30-ban. Igaz ugyan, hogy a DK csupán különvélemény hozzáfűzésével fogadta el a Közös Ország Mozgalom nyilatkozatát, de azzal nem a női kvótát, hanem a határon túli magyarok választójogát vetették el. Ehhez képest még egy optimistán számolt 10%-os választási eredménnyel is csak az egy szem Vadai Ágnest juttatnák be listáról nőként.

Együtt: határeset

Az Együtt a lista első 58 (ha jól számolom) helyét tette közzé a honlapján, de a párt támogatottságát ismerve még egy komolyabb csoda esetén is legfeljebb az első 10-15 hely lenne releváns. A lista 3., 6., 8., 10. és 14. helyén nők állnak. Az első 15-nek ez a harmada, mondhatjuk, hogy stimmel. Kis szépséghiba csupán, hogy a 11-13. helyeken három egymást követő férfi áll, illetve, hogy a lejjebbi helyeken ugyanez még többször is előfordul; az azokon a helyeken álló jelöltekből bizonyára így sem, úgy sem lesz képviselő.

LMP: pipa

Az LMP honlapján a lista első 30 helyét találjuk meg, és nekünk most elég is ennyi: nincs az a csoda, amivel ennél több képviselőt fognak tudni bejuttatni a listáról. Ezen a listán maradéktalanul érvényesül a vállalt szabály, sehol nem követi egymást sem három férfi, sem három nő. A képet legfeljebb az árnyalja, hogy a 28. helyen álló Jancsó Andrea a nyilvánosság előtt kilépett a pártból. Az LMP a 2018-as választáson a Gémesi György-féle Új Kezdettel szövetségben indul, ezért Gémesi megkapta a 3. helyet a listán. Hogy így se kövesse egymást 3 férfi, Ungár Pétert Schmuck Erzsébet mögé sorolták, a kvóta tehát továbbra is él.

Momentum: pipa

Számomra egészen érthetetlen módon a Momentum honlapján megtalálható az összes választókerületben állítandó egyéni jelöltjük neve, de a listájuk nem. A listájuk első tíz helyén állók névsorát találtam csak meg, azt is az MNO-n. Ezen a 10 helyen 4 nő szerepel, a nyilatkozatban vállaltaknak megfelelő eloszlásban, a 2., 5., 7. és 10. helyeken. Ez egészen kellemes meglepetés azután, hogy a korábban nyilvánosságra hozott egyéni jelöltjeik között 106-ból csak 16 nő.

MSZP-PM: nem pipa

A Karácsony Gergely vezette listán az első nő Kunhalmi Ágnes a 4. helyen; rajta kívül még Gurmai Zita (10.), várhatóan a PM-es Szabó Tímea (11.), Bangóné Borbély Ildikó (14.) és Heringes Anita (23.) fértek fel az első 25 helyre. Az a hír járja, hogy a 15. helyet a Liberálisoknak szánják azzal a feltétellel, hogy nem Fodor Gábor kapja meg azt (hanem például Bősz Anett), illetve a 19. helyet is a PM-nek szánják, akik oda talán nőt jelölnek, talán nem. Ez 6 vagy 7 nőt jelent a lista első 25 befutó és talán befutó helyén, ami arányaiban, és mint a fentiek mutatják, eloszlásában is jócskán elmarad a Közös Ország Mozgalom nyilatkozatában vállaltaktól. Egy katasztrofális, 10%-ot éppen csak elérő választási eredmény esetén az MSZP frakciójában Kunhalmi Ágnes lenne az egyetlen nő.

Összegzés

Természetesen a női kvóta önkéntes vállalása csupán egyetlen részletkérdés, amelynek az egyes pártok programja mellett csupán marginális a szerepe. Mégis segíthet képet alkotni arról, hogy az ennél fontosabb kérdésekben tett ígéreteik mögött vajon mennyi lehet a tartalom. A közelmúltban a Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére ugyanezen nyolc párt az oktatás reformjáról is megegyezett egy közös minimumban. Hogyan vehetjük komolyan az oktatás átalakítására vonatkozó szépen hangzó ígéreteket olyan pártoktól, akik a választási jelöltlistájuk összeállításakor sem képesek figyelembe venni azt, amit mindössze két-három hónappal korábban írásban vállaltak?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szofter.blog.hu/api/trackback/id/tr5113652836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása