Mi a baj Széchenyivel?

2013/05/08. - írta: szofter

Holnap május 9. Európa-nap. Természetesen, akárcsak a többi ünnep - már amelyiket nem söpri el a hó, de ez most nem valószínű -, ez sem úszhatja meg, hogy egyes politikusok ne akarják saját kicsinyes faszságaiknak kisajátítani. Most az ún. "demokratikus erők" (amelyek mellesleg ugyanolyan aljasul próbálják rátenni a kezüket a demokratikus szóra, ahogy a Fidesz és a Jobbik tette ugyanezt a nemzet szóval) nézték ki maguknak az Európa-napot, Szabó Zoltán vezetésével.

A megmozdulásnak természetesen az égvilágon semmi köze nem lesz Európához vagy az EU-hoz - mint ahogy pl. október 23. sem a Corvin-köziekről és a többiekről vagy Nagy Imréről szokott szólni. A holnapi európa-napi rendezvény deklaráltan azoknak szól, akik "jövőre el akarják takarítani az Orbán-rendszert". Ennyi. Európáról csak dísznek lesz szó, mert ezeknek nem az európai alapértékek meg hasonlók fontosak, hanem az, hogy Orbán végre eltakarodjon, és ismét ők harácsolhassanak.

Persze ez a poszt nem arról szól, hogy a politikusok kisajátítják az ünnepeket. Ez egyrészt csak keveseknek mond újat, másrészt magam is írtam már róla. Ami a poszt megírására rávett, az a rendezvény címe: "A Roosevelt tértől a Kossuth térig". Hogyaszongya: persze, tudom, Széchenyi, de a "legnagyobb magyar"-nak erre igazán nem volt szüksége. Hát naná, hogy nem volt rá szüksége, egy halottnak semmire nincs szüksége. Nem is azért lett átnevezve, hogy Széchenyi szeressen minket (vagy, hogy FDR utáljon).

Kedves Szabó Zoltán! Engedje meg, hogy tudtára adjam: ha fel akarnak lépni a két évvel ezelőtti köztérátnevezések ellen, az engem nem zavar, sőt örülök, hogy véleményük van róla, és azt, élve alapvető jogukkal, kinyilvánítják. De az Isten szerelmére, annyi meg annyi köztér át lett nevezve! Miért nem indulnak például a Széll Kálmán, aka Moszkva térről? Az is akkor kapta régi-új nevét, ráadásul egy olyan politikus nevét viseli, akinek semmiféle történelmi jelentősége nincs, és az Önök által annyira gyűlölt Horthy-korszakban aggatták rá először az egykori miniszterelnök nevét a térre. És a Moszkva tér elnevezésnek szerintem a rendszerváltás után húsz évvel még csak nem volt olyan kommunista felhangja, amely megkérdőjelezhetetlenné tette volna az átnevezés szükségességét. Úgyhogy tessék csakazértis Moszkva térnek nevezni a Széll Kálmán teret, ha Önnek, Önöknek úgy tetszik.

Azonban.

Kedves Szabó Zoltán, járt Ön mostanában a Széchenyi (márpedig igenis Széchenyi!) téren? Vagy legalább a Google Earth-ön ránézett? Tudja Ön, hogy melyik híd pesti hídfőjénél van a tér? És azt tudja, kinek voltak elévülhetetlen érdemei annak a hídnak a felépíttetésében? És a Magyar Tudományos Akadémia épületét látta-e? És azt is tudja, ki ajánlotta fel egyévi jövedelmét az MTA megalapítására? Úgy bizony, ez mind-mind Franklin Delano Roosevelt, így aztán teljesen jogos a Roosevelt tér elnevezés, mit széchenyiznek ezek a fránya jobbosok. Ugye, így tetszik gondolni?

Mert ha nem, ha Ön is úgy tudja, ahogy én, hogy Széchenyi ötlete volt a Lánchíd és a Tudós Társaság, akkor sejtelmem sincs, mi a franc baja lehet bárkinek is azzal, hogy a tér Széchenyi István, a legnagyobb magyar (így, idézőjelek nélkül) nevét viseli.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szofter.blog.hu/api/trackback/id/tr135290371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása