A nemzet ünnepe

2013/03/15. - írta: szofter

Március 14-én, egy nappal nemzeti ünnepünk, az 1848-as pesti forradalom 165. évfordulója előtt a kellemes tavaszi időjárást kőkemény tél váltotta fel. Egyes buszok árokba dőltek, mások megrekedtek, és csak több órás késéssel értek célba. Akik autóval utaztak, természetesen azok sem úszták meg. Még sosem éltem át ilyet, úgyhogy nem tudom, mit éreznek, de valószínűleg nem egy álomnyaralás az autópályán vagy egy főúton az autóban éjszakázni a zord időjárás miatt. Akik így jártak, azok nyilván nehezen hisznek most nekem, mégis kénytelen vagyok azt mondani: van ennek a hirtelen jött "vénasszonyok telének" valami jó oldala is, mert ugye minden rosszban van valami jó.

S hogy mégis mi lehet jó ebben a rémálomban? Az, hogy az időjárás viszontagságai miatt a pártok és a "civil" szervezetek sorra mondták le március 15-i "megemlékezéseiket". Ugye senki nem volt olyan naiv, hogy azt higgye, hogy miután október 23. másfél évvel a választások előtt pusztán arról szólt, hogy a millások vagy a békemenetesek rendezvényén vannak-e többen, akkor majd március 15-ére, amikor már csak egy év van hátra a választásig, megszelídültek volna, és félretették volna a kampányt? Ugyan, kérem. Már pusztán az a tény, hogy minden párt külön-külön emlékezik meg a nemzeti ünnepről, bizonyítja, hogy itt bizony semmi sem szól a nemzetről. Ez persze nem csak kampányidőszakban van így, hanem mindig. A felszólalók mondanak három mondatot a márciusi ifjakról illetve a Corvin közi srácokról, aztán olyan gyorsan átkötnek a napi politikára, hogy aki egy pillanatra nem figyel, észre sem veszi.

A hóhelyzet ezt most megakadályozta. Nagyon helyes. Nagyon elegem volt már abból – és szerintem ezzel nem vagyok egyedül –, hogy a pártok mindig nemzeti ünnepeinket használják fel saját kicsinyes politikai céljaikra. Az nem mentség, hogy ez munkaszüneti nap. Ellenkezőleg! Ezek az ünnepek többnyire hosszú hétvégével járnak, három vagy négy egymást követő nappal, amikor bizonyos munkaköröket ellátókat leszámítva a lakosság nagy része nem dolgozik. Tavaly október 23. kedd volt. Október 22. hétfő szintén munkaszüneti nap volt azzal, hogy a következő szombaton le kellett dolgozni. Előtte pedig ott volt a hétvége. A gyerekes politikai sárdobálást el lehetett volna intézni 20-án, 21-én vagy 22-én, aztán 23-át meghagyni a koszorúzásoknak. De nem, ezeknek október 23. kellett. Most március 15. péntek, itt lenne utána a szombat és a vasárnap. Sőt, sárdobálást igazából az év bármely napján lehetne rendezni, ahogy meg is teszik minden évben január végén-február elején "évértékelés" címén, néha pedig csak úgy. Amivel még semmi baj nem is lenne, egy demokráciának természetes velejárója, hogy tüntetések, kampányrendezvények vannak, akár kampányidőszak van, akár nincs. De a nemzeti ünnepekről el a kezekkel!

Ismétlem, drága politikusaink, lassan mondom, hogy Önök is megértsék: el ... a ... kezekkel! Önöknek vagy fogalmuk sincs a történelemről, vagy csak úgy tesznek, mintha nem lenne. Akárhogy szeretnék, nem lesznek Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Nagy Imre, Pongrátz Gergely és a többiek "szellemi örökösei" azáltal, hogy annak kiáltják ki önmagukat egy-egy nemzeti ünnepen. Ha Jézus szellemi örököseinek neveznék magukat, hívei, keresztényi szeretet és ötödik parancsolat ide vagy oda, egy emberként koncolnák fel Önöket. Nagy szerencséjük, hogy említett nemzeti nagyjaink leszármazottai jobb szeretik kerülni a nyilvánosságot, mintsem szélmalomharcba kezdjenek a forradalmárok érdemeit bagatellizáló kijelentései ellen. Ezek az önkényes hasonlítások, "örökítések" nagyságrendekkel szánalmasabbak Magyari Péter Gyurta és én című, egyébként önmagában is nevetséges írásánál, mely a 2012-es londoni olimpia alatt látott napvilágot.

Szóval a magam részéről hálát adok az Úrnak ezért az időjárásért, s egyidejűleg imádkozom az áldozataiért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szofter.blog.hu/api/trackback/id/tr485136176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása